Ultimii preoţi lazaristi de la «Sacre-Coeur»

 

În urmă cu 40 de ani, în dimineaţa zilei de 9 februarie 1957, Capela «Sacre-Coeur» — de lângă stabilimentul de sănătate «Saint Vincent de Paul» — şi casa parohială care aparţinea preoţilor lazarişti au fost închise de autorităţile comuniste. Era o dimineaţă de duminică; au fost arestaţi parohul François van der Jonckheyd (lazarist) şi preotul Francisc Diarian, împreună cu credincioşii veniţi la Sfânta Liturghie. Alţi credincioşi, care tocmai soseau la Biserică, au fost alungaţi. Biserica era înconjurată de poliţie. Deşi Monseniorul Vladimir Ghika, stâlpul comunităţii noastre parohiale şi însufleţitorul marii opere de caritate de la Saint Vincent de Paul,fusese întemnițat în noiembrie 1952 și murise în închisoarea de la Jilava la 17 mai 1954, viaţa parohială era încă intensă în anii aceia. Eram o mare familie, foarte unită, plină de credinţă şi… încă de speranţă, în ciuda mersului evenimentelor. După ce Capela a fost definitiv închisă, pentru comunitatea noastră parohială a început o viaţă a «Bisericii tăcerii». Am continuat să sperăm pentru că aveam în faţă sacrificiul plin de dăruire al preoţilor noştri şi al multor prieteni.

OANA SECELEANU

 

Părintele Georges Schorung a fost un mare prieten al României. Până la sfârşitul vieţii a căutat să păstreze vie în mintea şi inimile tuturor din străinătate dragostea pentru români.

A luptat pentru aceasta prin scris, prin contacte personale.

A căutat orice putea ajuta ideea românismului şi apărarea ei.

Întâlnirile cu persoane din ţară erau pentru el o bucurie nespusă şi ocazia unor aduceri aminte foarte scumpe.

Din puţinul pe care “îl avea trimitea aproape tot în România, folosindu-se de orice ocazie. De exemplu, solda lui militară de ofiţer în rezervă şi fost combatant din primul război mondial a mers totdeauna către un prieten din România.

Expulzat în 1950 de regimul comunist, ajunge în Franţa, ultimii ani ai vieţii petrecându-i la Guimerville şi la Paris. A murit la 17 noiembrie 1979.