Localizarea mormântului Fericitului Vladimir Ghika
(după 31 august 2013)

În conformitate cu tradiția și legile bisericești, în vederea beatificării, s-a procedat la recunoșterea canonică a rămășițelor pământești ale Mons. Vladimir Ghika și la mutarea lor într-un mormânt nou în altarul lateral stânga din Catedrala Sfântul Iosif din București.

O placă de bronz cu chipul Fericitului Vladimir, înconjurat cu o coroană  de spini, simbol al martiriului său și al relicvei cu care a săvârșit multe vindecări în timpul vieții, indică locul unde sunt așezate osemintele exhumate din Cimitirul Bellu Ortodox.

Atunci când nu este în pelerinaj în alte comunități, relicvarul de la beatificare poposește în fața mormântului, facilitând apropierea credincioșilor de moaștele Fericitului Vladimir.

 

Catedrala Sfântul Iosif - București

Cimitirul Bellu Ortodox

Penitenciarul Jilava

Cimitirul Jilava

Localizarea mormântului Mons. Vladimir Ghika (1968-2013)

După moartea sa, în 1954, trupul monseniorului Ghika a fost depus în cimitirul din apropierea închisorii Jilava. În 1968, urmaşii săi i-au luat rămăşiţele pământeşti într-un Trabant şi le-au dus la mormântul familiei în cimitirul Bellu Ortodox. După exhumarea în vederea beatificării, o parte din rămășițele pământești au fost duse în Catedrala Romano-Catolică “Sf. Iosif” din București, iar o altă parte au rămas în cimitir (vezi aici harta satelitară).

Crucea în stil brâncovenesc, ce se află la căpătâiul mormântului, a fost ridicată în mai 1999 de arh. Marcu Anghel, cu sprijinul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti.

.

Cimitirul Bellu Ortodox
Calea Şerban Vodă, nr. 249, Sector 4, Bucureşti

Cimitirul Bellu Ortodox