A apărut în Franța o carte de benzi desenate dedicată Fericitului Vladimir Ghika în limba franceză. Cu ilustrații de Gaëtan Évrard și scenariul de Louis-Bernard Koch, lucrarea intitulată „Monseigneur Vladimir Ghika, vagabond apostolique” a fost publicată de editura Triomph. Având 38 de pagini cu ilustrații, benzile desenate sunt precedate de o prefață care îi aparține Mons. Philippe Brizard și sunt urmate de o prezentare a „Asociației Fericitului Vladimir Ghika” din Franța.

În prefața pe care o semnează, Mons. Philippe Brizard ne îndeamnă astfel: „Veți parcurge viața lui ca o aventură, cea a unui vagabond ieșit din comun: nu își urmează fantezia ci merge peste tot unde Dumnezeu îi spune să meargă”. Iar în încheierea prefeței, ni se spune despre Vladimir Ghika faptul că „Este unul dintre aceia care atestă până la martiriu că virtuțile fraternității, curajului, iubirii și fidelității, adevărului și dăruirii de sine, trăite cu Cristos, salvează lumea (…) El ne cheamă să trăim pe deplin în urmarea lui Cristos”.

Cartea, frumos ilustrată și colorată, surprinde în imagini viața plină de sfințenie a celui pe care Papa Pius al XI-lea l-a numit „marele vagabond apostolic”, de unde și titlul cărții. Sunt evidențiate momente din istoria familiei Ghika, nașterea și copilăria lui Vladimir alături de frații și de sora sa, moartea tatălui, convertirea lui Vladimir la catolicism, aducerea la București a Fiicelor Carității, îngrijirea bolnavilor de holeră de la Zimnicea, alături de surori, evenimentul de la Paray-le-Monial din 1917, hirotonirea din 7 octombrie 1923, activitatea sa pastorală la Paris, Auberive și Villejuif, întâlnirea cu împăratul Japoniei în 1933, activitatea din România începând cu anul 1939, condițiile tot mai grele în care se afla Biserica în timpul comunismului, totul culminând cu arestarea lui Vladimir Ghika și moartea sa în închisoarea Jilava. Ultima ilustrație redă ceremonia beatificării care a avut loc la 31 august 2013 la București, la Romexpo. Iubitorii de benzi desenate de toate vârstele vor fi încântați să descopere redată în imagini viața Fericitului Vladimir Ghika, o viață dramatică, dar luminoasă.

Cartea de benzi desenate poate fi procurată la Biserica Franceză din București și la Librăria Sf. Iosif.

Du Palais à l'autel et à la geôle

du livre Les Convertis du 20e siècle

Din palat la altar şi la puşcărie

Prinţul Vladimir Ghika

Allocution de son exc. Mgr. Rupp

A la mémoire de Mgr Ghika

Une ame de feu

Michel de Galzain

Prince et berger

Suzanne-Marie Durand

Une flamme dans le vitrail

Yvonne Estienne

A trăit şi a murit ca un sfânt

antologie de texte coordonată de pr. Ioan Ciobanu

Memoria tăcerilor

Élisabeth de Miribel