VIDEO
În această secţiune vă oferim diferite înregistrări video și documentare
de la beatificarea Mons. Vladimir Ghika
și despre personalitatea sau activităţile lui.
Sfânta Liturghie și ceremonia beatificării Mons. Vladimir Ghika, preot martir
31 august 2013 – București
Înregistrare de pe TVR1
La messe de béatification de Mgr Vladimir Ghika – 31 août 2013, Bucarest,
sous la présidence du cardinal Angelo Amato, préfet de la Congrégation pour les causes des saints,
en présence du cardinal André Vingt-Trois et de l’archevêque de Bucarest, Mgr Ioan Robu.
KTO – Emission du 31/08/2013
București, 03.05.2018: Vladimir Ghika în audiență la Împăratul Japoniei
Domnul Yanagimaki Shigekazu Ignatius, arhivist japonez, a prezentat documentele care atestă audiența pe care Monseniorul Ghika a avut-o la Împăratul Japoniei.
Mulțumim și pe această cale oaspetelui nipon și doamnei Lucia Ștefan care a făcut posibil evenimentul care se poate vedea înregistrat pe facebook.
Sfintirea icoanei si Acatistul Fericitului Martir Vladimir (25 min.)
Celebrarea Acatistului și sfințirea icoanei Fericitului Martir Vladimir Ghika la biserica greco-catolică “Sfântul Vasile cel Mare” din București, str. Polonă, nr. 50. Monseniorul Vladimir Ghika obișnuia să slujească aici. Tot la Polonă ținea conferințele ASTRU (Asociația Studenților Români Uniți), care reuneau studenți și tineri greco-catolici și ortodocși din capitală, 4 sept. 2013
Beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika – Interviu Angelo Amato (16 min.)
Interviu cu cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, 3 sept. 2013
Ceremonie fără precedent în România. Monseniorul Vladmir Ghika a fost beatificat (cca. 37 min.)
Emisiunea Digi24 despre beatificarea monseniorului Vladimir GHIKA cu titlul „Ceremonie fără precedent în România. Monseniorul Vladmir Ghika a fost beatificat”, prezentată de Sanda Nicola. A participat prof. Marius Vasileanu și jurnalist Christian Mititelu, 31 august 2013
Emanuel Cosmovici: “Vladimir Ghika i-a introdus în anticamera Cerului pe ceilalți. Mulți nu ar fi rezistat altfel” (cca. 34 min.)
Emisiune Digi24 despre beatificarea monseniorului Vladimir Ghika cu titlul „Vladimir Ghika i-a introdus în anticamera Cerului pe ceilalți. Mulți nu ar fi rezistat altfel”, prezentată de Radu Nechit și Sanda Nicola. A participat cercetătorul Emanuel Cosmovici și pr. Constantin Necula, consilier al Mitropolitului Ardealului.
Antena3: Emisiune despre fericitul Vladimir Ghika (52 min.)
31 august 2013
Liturghia de mulțumire pentru beatificarea mons. Ghika în catedrala Notre-Dame de Paris, prezidată de cardinalul Parisului, Mons. André Vingt-Trois (71 min.)
Înregistrare KTOTV, 6 octombrie 2013
Vladimir Ghika, une vie au service de Dieu et du prochain (25 min.)
Vidéo réalisée par l'”Association pour la béatification de Mgr Vladimir Ghika”, 2011
Vladimir Ghika (1873-1954), prinț, preot și martir român (9 min.)
Prezentare în limba română
Vladimir Ghika – Principe – Sacerdote – Martire (9 min.)
Prezentare în limba italiană
Monseniorul Ghika. Un sfânt contemporan (cca. 177 min.)
Film documentar în patru episoade realizat în perioada 2005-2006 de Studiourile B1TV și transmise pe postul de televiziune cu acelaşi nume în perioada mai-iulie 2006. Publicate prin bunăvoinţa realizatoarei, dna. Anca Filoteanu
Monseniorul Ghika. Mărturii (cca. 139 min.)
Film documentar în trei episoade realizat în perioada 2007-2008 și transmis pe postul de televiziune B1TV în luna mai 2008. Publicate prin bunăvoinţa realizatoarei, dna. Anca Filoteanu
Mărturie Pr. Matei Boilă
“N-am cunoscut niciodată un om mai liber ca el [mons. Ghika]” (5 min.)
Martor în celula unui sfânt (5 min.)
Mărturie pr. Matei Boilă, unul dintre nepoții lui Iuliu Maniu,
la Digi24, 31.08.2013
Una dintre statuile care îl înfățișează pe monseniorul Ghika a scăpat de furia comuniștilor pentru că nu se știa pe cine reprezintă (2 min.)
Înregistrare DIGI24, 1 sept. 2013
Ediție Specială. „Fratelui meu din exil” – documentar exclusiv despre Monseniorul Ghika (19 min.)
Digi24, 1 apr. 2013
Monseniorul Vladimir Ghika – Radio România Actualităţi (înregistrare audio – 30 min.)
Un documentar despre ultima parte a vieţii lui Vladimir Ghika intitulat “Gânduri pentru zilele care vor veni”. Istoria relicvei coroanei de spini a lui Hristos, 20 decembrie 2011
Vladimir Ghika – comemorat la Academia Română de la Roma, Universul Credinţei, TVR (7 min.)
Organizatori: Ambasada României în Italia, Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun, Academia Română si Asociaţia Familiilor Catolice “Vladimir Ghika”, 16 octombrie 2009.
Cu proiecţia filmului: “Scrisori către fratele meu din exil”, de Ana Boariu.
Au fost prezenţi şi: domnul Rocco Butiglione, preşedintele senatului italian, domnul Andrei Brezianu şi profesorul la Universitatea Catolică din Washington.
Horia Roman Patapievici și Anca Berlogea (înregistrare audio – 43 min.)
despre Mons Ghika, 08.01.2009
Vladimir GHICA à la Cathédrale Notre-Dame de Paris, (7 min.)
26 mai 2013
Conferința despre Vladimir Ghika în drum spre beatificare (27 min.)
în cadrul Dezbaterii despre Martorii Credinței, București, 25 aprilie 2013, Facultatea de Teologie Romano-Catolică
Conférence du père Daniel Ange sur mgr Vladimir Ghika (48 min.)
au Collège des Bernardins de Paris organise par Centre d’Études Religieuses le 7 avril 2013 (part. 1)
Conférence du père Daniel Ange sur mgr Vladimir Ghika (19 min.)
au Collège des Bernardins de Paris organise par Centre d’Études Religieuses le 7 avril 2013 (part. 2)
Mons. Philipe Brizard sur Vladimir Ghika (73 min.)
Le dernier jour de cours par mgr Philippe Brizard, protonotaire apostolique et directeur général émérite de l’Œuvre d’Orient, au Collège des Bernardins de Paris. Un prêtre martyr du diocèse de Paris – Mgr Vladimir Ghika (1873-1954), Paris, 5 avril 2013
Vladimir Ghika, un prêtre parisien bientôt béatifié (4 min.)
Mgr Vladimir Ghika, né à Constantinople en 1873 et mort dans les geôles du régime communiste roumain en 1954 sera prochainement béatifié. Mais en quoi ce prêtre ordonné pour le diocèse de Paris peut-il nous inspirer aujourd’hui ? Éléments de réponse avec Mgr Philippe Brizard.
Lansarea volumului “Monseniorul” – 16.05.2011 (70 min.)
Evenimentul a avut loc în data de 2011.05.16, orele 16-17 in clădirea Institutului Teologic Sf. Tereza din curtea catedralei Sf. Iosif, str. Berthelot, nr. 19, în cadrul zilelor comemorative Vladimir GHIKA (15-17 mai 2011).
Cartea este prima relatare documentată a vieţii Monseniorului Vladimir GHIKA în România, începând cu anul 1939 şi până la moartea acestuia în închisoarea Jilava.
Liturghie cu Requiem pentru Mons. Ghika şi martirii Bisericii (11 min.)
Sf. Liturghie în memoria mons. Vladimir Ghika, Jilava, 6 nov. 2010
Fortul 13 Jilava locul de unde Mons. Ghika a plecat la Tatăl (3 min.)
Jilava, București, 10.06.2010
Colocviul internațional Vladimir Ghika – Dosar de existență,
16 septembrie 2010, la Institutul Cultural Român din București (cca. 117 min.)
Dedicat personalității Monseniorului Ghika, a fost organizat de Institutul Cultural Român, în colaborare cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de București și Institutul Italian de Cultură “Vitto Grasso”. Despre Monseniorul Vladimir Ghika, martir al credinței, au vorbit IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit Romano-Catolic de București, dr. Alberto Castaldini, directorul Institutului Italian de Cultură “Vitto Grasso” din București, prof. dr. Neagu Djuvara, istoric, prof. pr. Claudio Bratti, Institutul de Științe Religioase din Mantova, prof. univ. Francisca Băltăceanu, prof. univ. Monica Broșteanu, Emanuel Cosmovici, cercetător al Arhivelor Ghika, și doamna dr. Lucia Toader, Institutul Cultural Român.
Monseniorul Vladimir Ghika, martir în România – Simpozion de la București, 4 martie 2010
Împreună cu membri ai Academiei Române, profesori, cercetători, oameni de cultură s-au numărat printre cei din sală și ES Francisco-Xavier Lozano, Nunțiul Apostolic în România, PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic cu sediul la București și PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de București.
“Într-o scrisoare către Demetrie spune: Să vă rugați toți pentru mine să fiu la înălțime ca om, ca preot, ca și creștin, ca martor al lui Dumnezeu”. Folosindu-se de aceste cuvinte ale Monseniorului Ghika, IPS Ioan Robu, Arhiepiscop-Mitropolit de București a făcut o prezentare succintă a ultimei perioade de viață a “condamnatului” Vladimir Ghika, vinovat de “înaltă-trădare”.
Înaintea Pastorului Arhidiecezei Romano-Catolice de București au luat cuvântul profesori academicieni, conferențiari și cercetători:
– domnul acad. Eugen Simion l-a prezentat pe Monsenior ca pe un alt model al romanității;
– domnul profesor Neagu Djuvara ni l-a arătat pe Monsenior așa cum l-a cunoscut personal, fiind cununat de către el;
– doamna conferențiar Monica Breșteanu a ilustrat pe scurt sub titlul “Reușita unui proiect de viață, aspecte din viața Monseniorului;
– domnul cercetător Emanuel Cosmovici a punctat, folosindu-se de documente din numeroase arhive, “momentele România” din viața Monseniorului;
– doamna profesor Francisca Băltăceanu a făcut “Schița de profil spiritual” al Monseniorului Ghika, punctând trei aspecte: profunzimea, caritatea și umorul său;
– doamna cercetător Lucia Toader a vorbit despre valoarea Mamei tuturor, Fecioara Maria, ilustrată în alocuțiunile rostite de Monseniorul cu anumite ocazii.
S-au spus lucruri frumoase, interesante și surprinzătoare, noi, despre personalitatea Monseniorului Ghika, realitate ce a făcut ca cei prezenți, în special cei care stăteau în picioare nemaiavând loc pe scaune, să uite oboseala și să trăiască un timp special, după cum a amintit la sfârșitul cuvântării sale IPS Ioan:
“Martiriul Monseniorului Ghika a fost asemenea cu al tuturor martirilor. El a simțit ce poate ura îndreptată împotriva credinței și a Bisericii. El este unul dintre martirii lumii, dar pentru noi înseamnă mult, ne spune mult ca om, ca român, ca preot, ca martor al lui Dumnezeu. Și adunarea noastră astăzi, aici, eu o consider o binecuvântare a lui Dumnezeu prin Monseniorul Ghika ca ne-a hărăzit un timp în care mintea noastră s-a dus în altă parte, a respirat altceva și speram ca Cerul, prin mijlocirea Maicii Domnului, așa cum încheia doamna Toader Lucia, Cerul să ne dea, să dea lumii de astăzi vinul cel bun de care avem nevoie.
În programul simpozionului a fost și o vizionare de film: premiera filmului “Fratelui meu din exil”, de Ana Boariu. Din partea conducerii Academiei Române, gazda simpozionului, a fost prezent și a condus întâlnirea domnul acad. Marius Sala, vicepreședintele Academiei, care l-a sfârșit i-a mărturisit IPS Ioan ca una dintre numeroasele frumuseți ale simpozionului a fost faptul că vorbitorii nu s-au repetat între ei, că toți au vorbit altceva despre Monseniorul Ghika.
Interviu cu Maria Sander,
membră a Grupului pentru memoria Monseniorului Vladimir Ghika (11 min.)
Video documentar – Anca Filoteanu, 2009
Interviu cu Pierre Hayet (13 min.)
Interviu cu preşedintele şi co-fondatorul Institutului “Vladimir Ghika” din Paris, Pierre Hayet, realizat de dna. Ana Boariu. Este cel care de mai bine de douăzeci de ani – de când monseniorul i-a “intrat în suflet” – îi cultivă memoria, adunând documente despre activitatea acestui extraordinar apostol, 2009
Sărbătoare la Villejuif, (17 min.)
Parohia Sfânta Tereza a Pruncului Isus şi a Sfintei Feţe, 15 mai 2009.
Comemorarea Monseniorului Vladimir Ghika (1954-2009)
Video documentar – Anca Filoteanu, 2009
Comemorarea Monseniorului Vladimir Ghika (1954-2009), (16 min.)
Notre Dame de Paris, 17 mai 2009
Video documentar Anca Filoteanu
Sărbătoare la Villejuif. Parohia Sfânta Tereza a Pruncului Isus şi a Sfintei Feţe, 17 mai 2009 (cca. 56 min.)
Video documentar în trei episoade – Anca Filoteanu