Scopul Asociatiei Familiilor Catolice « Vladimir Ghika » consta în « conservarea, promovarea si aplicarea valorilor crestine în viata de familie ca celula a societatii, printr-un angajament responsabil, atât personal cât si colectiv fata de valorile familiei » (cf. statutul asociatiei).
Noi, membrii asociatiei, ne straduim sa îndeplinim acest angajament întariti de forta rugaciunii prezente în mijlocul familiilor noastre, prin participarea la Sf. Liturghie, întâlnirile frecvente între noi membrii asociatiei, a asigurarii unor zile de formare si reculegere spirituala.
Luna mai, prin intermediul Sf. Fecioare Maria si a Monseniorului (zi comemorativa 17 mai) ne ofera o condensare a acestor mijloace de hrana spirituala :
– Diverse devotiuni dedicate Sf. Maria
– Anual o întâlnire spirituala de 2 zile : tema de anul acesta «Biblia – hrana pentru familii»
– Liturghia în memoria Mons. V. Ghika : 17 mai (anul acesta 58 ani de la trecerea sa spre Domnul)
– Rozariul recitat în jurul mormântului Monseniorului (la initiativa AFC).

Ploaia continua din anul acesta ne-a împiedicat sa ajungem la timp la cimitirul Bellu dar … Monseniorul ne astepta, ne-a aranjat intrarea desi portile erau închise de mult… Paznicii, impresionati de grupul nostru important si dornic de a ne ruga macar câteva clipe lânga mormânt în aceasta zi importanta, au facut o exceptie si ne-au permis sa intram în viteza. Apoi si ploaia a încetat pe toata perioada cât ne-am recules si rugat în fata mormântului.
Duminica 20 mai am prelungit comemorarea prin participarea la Liturghia de la biserica franceza « Sacré Cœur» unde Vladimir Ghika a celebrat atâtia ani. Parintele paroh EDUARD GIURGI ne-a umplut de bucurie si speranta afirmând ca Monseniorul ne vegheaza si sustine de sus în tot ce întreprindem pentru familii si pentru toti cei de lânga noi.
Parintele Eduard ne-a amintit deasemenea si de cele 30 scrisori trimise de Mons fratelui sau Dimitrie prin care îl informa de soarta grea a celor din tara asupriti de regimul comunist. Alaturi de surorile vincentiene Mons, cu binecunoscuta sa duiosie si caldura, continua sa îngrijeasa bolnavii. Bun si milostiv, dadea încredere tuturor celor ce sufereau, nu parasea pe nimeni din cei care îl solicitau.
Monseniorul avea grija sa-si prezinte în scrisori situatia personala discret, necazurile si durerile personale fiind descrise cât mai usor ca sa nu-si îngrijoreze prea tare fratele, familia. Desi era destul de slabit si bolnav Vladimir îsi ocrotea astfel fratele dându-i speranta ca e sanatos, ca o duce bine si ca nu trebuie sa se îngrijoreze de starea lui.

Cât de mult avem nevoie de oameni care sa practice si astazi aceste calitati umane ! Ce bine si în armonie am trai cu asemenea oameni printre noi !
Dupa rugaciunea în fata statuii Monseniorului de lânga biserica « Sacré Cœur » am participat la inaugurarea Muzeului “Mons Vladimir Ghika” de la Catedrala Sf. Iosif. Cu multa emotie am admirat ornate purtate de Monseniorul, diverse obiecte care i-au apartinut : carti, cruci, desene, relicve, decoratii, primul potir de când a fost sfintit preot, altarul portativ, un tablou primit în 1915 de la Papa Benedict al XV-lea, un portret al Monseniorului, etc. Este o colectie impresionanta, multe obiecte fiind donate de d-nul Pierre HAYET care ani de-a rândul s-a straduit sa adune si sa reuneasca tot ce a putut si ce era legat de Monseniorul.

Cu aceasta ocazie multumim pentru donatie d-lui P. Hayet dar si parintelui Ioan CIOBANU, parohul actual al Catedralei SF. Iosif, care a contribuit mult la creerea acestui muzeu de care suntem asa de mândri.


 Iulian OANTA – Presedintele AFC “Vladimir Ghika”