În ziua de 4 martie 2010, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti împreună cu Academia Română, Fundaţia pentru Ştiinţă şi Artă a organizat un simpozion dedicat personalităţii Monseniorului Vladimir Ghika, martir în România.

Simpozionul a început la ora 11 în amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române, amfiteatru care a fost ocupat în totalitate de oamenii care au dorit să afle mai mult despre Monseniorul Ghika, deopotrivă laici şi clerici, catolici, ortodocşi şi de alte confesiuni.

Împreună cu membri ai Academiei Române, profesori, cercetători, oameni de cultură s-au numărat printre cei din sală şi ES Francisco-Xavier Lozano, Nunţiul Apostolic în România, PS Mihai Frăţilă, Episcop greco-catolic cu sediul la Bucureşti şi PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de Bucureşti.

Într-o scrisoare către Demetrie spune: Să vă rugaţi toţi pentru mine să fiu la înălţime ca om, ca preot, ca şi creştin, ca martor al lui Dumnezeu”. Folosindu-se de aceste cuvinte ale Monseniorului Ghika, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop-Mitropolit de Bucureşti a făcut o prezentare succintă a ultimei perioade de viaţă a „condamnatului” Vladimir Ghika, vinovat de „înaltă-trădare”.

Înaintea Păstorului Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti au luat cuvântul profesori academicieni, conferenţiari şi cercetători:

  • domnul acad. Eugen Simion l-a prezentat pe Monsenior ca pe un alt model al românităţii;
  • domnul profesor Neagu Djuvara ni l-a arătat pe Monsenior aşa cum l-a cunoscut personal, fiind cununat de către el;
  • doamna conferenţiar Monica Broşteanu a ilustrat pe scurt sub titlul Reuşita unui proiect de viaţă, aspecte din viaţa Monseniorului;
  • domnul cercetător Emanuel Cosmovici a punctat, folosindu-se de documente din numeroase arhive, momentele România din viaţaMonseniorului;
  • doamna profesor Francisca Băltăceanu a făcut Schiţa de profilspiritual al Monseniorului Ghika, punctând trei aspecte: profunzimea,caritatea şi umorul său;
  • doamna cercetător Lucia Teodor a vorbit despre valoarea Mamei tuturor, Fecioara Maria, ilustrată în alocuţiunile rostite de Monseniorul cu anumite ocazii.

S-au spus lucruri frumoase, interesante şi surprinzătoare, noi despre personalitatea Monseniorului Ghika, realitate ce a făcut ca cei prezenţi, în special cei care stăteau în picioare nemaiavând loc pe scaune, să uite oboseala şi să trăiască un timp special, după cum a amintit la sfârşitul cuvântării sale ÎPS Ioan:

Martiriul Monseniorului Ghika a fost şi asemenea cu al tuturor martirilor. El a simţit ce poate ura îndreptată împotriva credinţei şi a Bisericii. El este unul dintre martirii lumii, dar pentru noi înseamnă mult, ne spune mult ca om, ca român, ca preot, ca martor al lui Dumnezeu. Şi adunarea noastră astăzi, aici, eu o consider o binecuvântare a lui Dumnezeu prin Monseniorul Ghika că ne-a hărăzit un timp în care mintea noastră s-a dus în altă parte, a respirat altceva şi sperăm ca Cerul, prin mijlocirea Maicii Domnului, aşa cum încheia doamna Teodor Lucia, Cerul să ne dea, să dea lumii de astăzi vinul cel bun de care are, de care avem nevoie”.

În programul simpozionului a fost şi o vizionare de film: premiera filmului Fratelui meu din exil, de Ana Boariu. Din partea conducerii Academiei Române, gazda simpozionului, a fost prezent şi a condus întâlnirea domnul acad. Marius Sala, vicepreşedintele Academiei, care l-a sfârşit i-a mărturisit ÎPS Ioan că una dintre numeroasele frumuseţi ale simpozionului a fost faptul că vorbitorii nu s-au repetat între ei, că toţi au vorbit altceva despre Monseniorul Ghika.

_____

Mai jos avem intregistrarea video a expunerilor de pe http://www.arcb.ro/. Multumim paritelui Vincentiu Balint!