Superba demonstratie de spiritualitate crestina facuta posibila gratie generozitatii si eforturilor unui grup restrans de oameni: parintele Francisc Ungureanu, postulatorul cauzei de beatificare a Monseniorului Ghika la Roma, parintele Gheorghe Avram Suta, parohul Bisericii Greco-Catolice “Nasterea Maicii Domnului” din Montreal si doamna Maria Sander, membra a Asociatiei pentru beatificare din Paris.
Evenimentul cultural de exceptie dedicat personalitatii carismatice a unui print al sufletelor si vagabond celest sosit acum, simbolic si pe taram american, s-a bucurat de prezenta unui conferentiar de inalta tinuta intelectuala: profesorul Andrei Brezianu. Cum a spus si Regina Maria a Romaniei in volumul ei de “Souvenirs”, Vladimir Ghica este “prin natura lui un sfant”, referindu-se la toate actiunile carismatice la care a participat concret, fie ca se afla in Franta sau in Romania, infiintand spitale, ingrijind bolnavi, spovedind sau punandu-se la dispozitia celor saraci si bolnavi, intr-o magnifica demonstratie de iubire aplicata. La teologie du besoin pusa in aplicare cu o extrema luciditate si renuntare de sine. Caci a-l urma pe Cristos nu inseamna a iubi utopic o umanitate abstracta, inseamna a te jertfi pe cruce, adica a suferi. “Pratiquer l’amour jour après jour c’est aimer le visage du Christ dans le visage du prochain”, cum spune profesorul Andrei Brezianu, Monseniorul a dat exemplul vietii lui, sfarsindu-si viata ca detinut, ca un perfect imitator al lui Isus Cristos. Imitatio Christi! Suferinta proprie nu-l mai atingea, calaii, “les sans-dieu”, devenisera unelte binecuvantate prin care se infaptuia vointa lui Dumnezeu. Cum bine remarca Matei Boila in filmul Anei Boariu “Lettres à mon frere en exil”, Monseniorul era omul cel mai liber din lume, chiar si inchis la Jilava deoarece a acceptat cu seninatate sa se implineasca vointa lui Dumnezeu. Cum ar spune un alt mare teolog, Jacques Philippe, Vladimir Ghika avea in el “la liberté intérieure”.
Sublim si inaccesibil si totusi atat de uman, atat de aproape de fiecare din noi, uneori pana la identificare!
Lectie de ecumenism, simpozionul si-a atins scopul. Multi veniti acolo ca la un eveniment- divertisment, au plecat imbogatiti spiritual si mai frumosi pe dinauntru.
Pentru ca, prin harul lui Dumnezeu, tocmai li se aratase un Sfant.

Mihaela Stoina


(duminica 4 septembrie, la Biserica Greco-Catolica, s-a celebrat un parastas pentru Mons. Vladimir Ghika, ca o continuare a simpozionului din ziua precedenta)