Acum, când alegerile s-au încheiat, pot să vorbesc fără nici un pericolul de a fi interpretat, despre întâlnirea de la Roma din 4 iunie 2009, de la Colegiul “Pio Romeno” al Bisericii Greco-Catolice din România. Agențiile de presă mai importante și câteva ziare au amintit că Ministrul de Externe al României a vizitat acest lăcaș de cultură și spiritualitate, însă probleme stringente ale agendei domnului Cristian Diaconescu nu au permis dezvoltarea știrii.
Având invitația parintelui rector al colegiului, pr. Claudiu Lucian Pop, am putut asista la acest moment, marcat de rugăciune în capelă și de un dialog între gazde și oaspete. Memoria lui Nicolae Steinhardt, în calitate profesor de limba franceză dar și de formator pentru valori, a făcut de fundal discursului domnului ministru. Din întrebările gazdelor sigur că nu au lipsit cele legate de patrimoniul Bisericii Greco-Catolice, însă accentul a fost pus pe dorința de a înțelege mai bine rolul politicului și al diplomaței în societatea românească privită în complexitatea ei.
Motivul pentru care am voit să prezint această vizită este că am avut ocazia să îi vorbesc domnului Diaconescu și despre Vladimir Ghika, fiindu-i prezentat în calitatea mea de postulator al cauzei de beatificare. Domnul ministru s-a arătat interesat de proces și a voit să înțeleagă în ce constă. Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, prezent la discuție a dat lămuriri despre subiect dar a manifestat și dorința Bisericii Catolice din România să avanseze și celelalte precese ale episcopilor martiri. Aceste figuri luminoase pot reprezenta pentru poporul român un imbod pentru a păși cu mai multă fermitate pe calea virtuții lăsând-o pe cea care îndepărtează de Cristos și de omenie!
Domnul Ambasador în Italia, Răzvan Rusu, și domnul George Bologan au amintit și celelalte evenimente legate de Monseniorul, fie că au avut loc (Paris și Bolonia), fie că sunt în pregătire, ca cea de la Roma din ocrombrie 2009, la “Academia di Romania”.
Celgiul “Pio Romeno” a fost deja teatrul unui eveniment legat de Monseniorul Ghika în octombrie 2008, iată afișul de atunci: