Membrii asociatiei ABMVG si-au îmbogatit mult cercul prietenilor si în urma colocviului organizat la Paris, între 7-10 octombrie 2010. Printre cei din România amintim mai ales grupul pelerinilor sositi din Bucuresti cu aceasta ocazie.

Prietenia, legatura cu ei s-a consolidat pe parcurs prin nenumarate schimburi de informatii, fotografii, texte, mail-uri legate de persoana Mons. V. Ghika.

Afland ca sunt în Bucuresti vara aceasta, fostii pelerini mi-au facut o surpriza deosebit de placuta : s-au mobilizat si au organizat o întâlnire pe meleaguri bucurestene. Dupa participarea la Sf. Liturghie la Catedrala Sf. Iosif am fost în parcul Cismigiu unde, în jurul unei mese de seara, ne-am depanat amintirile de la Paris. Cu câta placere am constatat ca desi unii dintre ei locuiau foarte departe, datorita legaturii sustinute prin intermediul AFC Mons V.Ghika (Asociatia Familiilor Catolice – Bucuresti), ei reusesc sa se întalneasca destul de des, sa fie adevarati prieteni si sa constitue un exemplu de prietenie profunda, de oameni care fac efortul ca la sfârsitul zilei sau al saptamânii, sau când asociatia lor organizeaza ceva, sa participe toti cu interes, sa se sustina sau sa sprijine diverse cauze sau pe unele persoane în mare dificultate.

Am vrut sa-i cunosc si mai mult. Astfel l-am rugat pe Cornel BARBUT, primul presedinte si cofondator al AFC, sa-mi descrie scopul si structura acestei asociatii care poate fi si un model de soliditate, de cohesiune pentru familiile de astazi adesea atât de încercate, sau chiar pe cale de a se destrama, de a rupe un legamânt sacru ce te angajeaza pe viata.

Iata câteca din raspunsurile primite de la Cornel Barbut :

(Din STATUT) : « Scopul asociatiei consta în conservarea, promovarea si aplicarea valorilor crestine în viata de familie, ca celula a societatii, printr-un angajament responsabil, atât personal cât si colectiv fata de valorile familiei si viata în vederea realizarii unei societati civile bazate pe spiritualitatea familiei crestine, având ca baza Magisterul Bisericii.

Deasemenea, Asociatia Familiilor Catolice «Vladimir Ghika » se doreste a fi un forum de dezbatere pentru factorii decizionali în vederea apararii vietii de familie în societatea noastra, o «voce » pentru apararea familiei, în directa colaborare cu ierarhia Bisericii si în diagul cu autoritatile locale, nationale si internationale.

Asociatia are ca principala îndatorire prezenta si slujire în Biserica locala, formarea unei comuniuni între familii la nivel parohial si diecezan, în vederea cresterii spiritului ecumenic în interiorul familiilor cât si între familii.

Cu ce ocazie va întâlniti ? – Programul activitatilor noastre comune este structurat pe 3 nivele :

– Comitetul Director : întâlniri aproape lunar

– Comitetul Parohial : în fiecare parohie se fac diverse activitati pentru familii (acolo unde avem membri) cum ar fi la noi, la «Sacre Cœur », în prima sâmbata din luna, Adoratia familiilor, timp de 45 minute.

– Comitetul inter-parohial : de exemplu cum au fost cele trei zile dedicate Mons. V. Ghika. La celebrarea de la mormânt si la recitarea Rozariului (participanti din tot Bucurestiul) acolo au venit si majoritatea membrilor AFC. »

Dupa cum observam, programul acestei asociatii este ambitios si binevenit mai ales în epoca noastra. Rugaciunea, participarea la Sf. Liturghie, întâlnirile dintre ei, valorile cautate si promovate si mijlocirea patronului asociatiei lor, Mons. V. Ghika, sunt purtatoare de fructe spirituale cu efecte pozitive atât pe plan personal cat si social. Constatam cat de puternica este afirmatia Mântuitorului : « Acolo unde doi sau trei sunt reuniti în numele Meu, sunt si Eu în mijlocul lor ».

Dar si câteva impresii ale unor pelerini întâlniti peste vara :

Iulian OANTA : « Ma bucur ca am fost împreuna si cu sr Antoneta într-o seara frumoasa si într-un loc ales. Bucuria revederii a fost si pentru noi la fel de speciala. Aceasta este Familia noastra mica de la Bucuresti, AFC – Mons V. Ghika, dar vom creste si ne vom dezvolta ; sa fiti siguri de aceasta.

Mi-e dor déjà de Paris si ma voi întoarce acolo de câte ori voi putea.

Revederea cu grupul de la Paris aproape în formula completa ne-a umplut sufletele de bucurie si speranta ca DOMNUL ne va da posibilitatea cât mai curând sa îl vedem pe Mons. Ghika ridicat la cinstea altarelor. Noi, cei din AFC – Vladimir Ghika, îl vom face cunoscut în toate modurile posibile si ne vom ruga ca el sa aiba locul pe care-l merita.

Salutari d-nei Maria Sander pt disponibilitatea de care da dovada în aceeasi cauza.

Domnul sa va rasplateasca pentru toate eforturile de care dati dovada. »

Iulian OANTA si familia

Ioan ROBU : « Aseara am avut ocazia sa ne întâlnim cu sr Antoneta si Cornelia TIHON, dupa aproape un an de la pelerinajul : Pe urmele Mons V. Ghika – Paris octombrie 2010.

Dupa Sf. Liturghie la care am participat si în care ne-am rugat Bunului Dumnezeu pentru beatificarea Slujitorului Sau Vladimir Ghika, am fost prezenti la « Biblioteca » în parcul Cismigiu.

Au fost momente minunate în care ne-am amintit de vizita noastra la Paris, clipe de speranta în care credem ca Monseniorul ne-a vegheat de sus.

Asa cum a accentuat sr Antoneta, este nevoie de multa rugaciune si de implicarea noastra pentru a-l face cunoscut la cât mai multi credinciosi.

Ne-am gândit la toti cei care nu au putut veni, la tot Grupul Paris 2010.

Sa dea Domnul sa ne revedem dinnou cât mai curând, si de ce nu, la beatificarea Monseniorului.

Doamne ajuta ca aceasta dorinta comuna sa se realizeze cât mai repede.

Sr. Antoneta