În FRANTA, pe 17 Mai 2009,
dubla comemorare a Monseniorului Vladimir GHIKA: VILLEJUIF si PARIS

De multe ori mă gândesc la faptul că Sf. Tereza a Pruncului Isus, deşi fizic nu a ieşit din mănăstirea ei, nu a călătorit, a fost declarata „Patroana misionarilor”, tocmai a celor care au vocaţia evanghelizării cu rucsacul în spate, deplasându-se necontenit unde este nevoie. Forţa rugăciunii, a iubirii si încrederii în Dumnezeu au făcut-o pe Sf. Tereza sa treacă dincolo zidurile Carmelului, să fie veşnic prezentă printre noi şi să continue ajutorul promis aşa cum a scris „Îmi voi petrece Cerul făcând bine pe Pământ”.
La fel şi Mons. V. Ghika. Deşi plecat fizic dintre noi, ne deschide porţi, ne ajută de acolo Sus să organizăm, să participăm la diverse aniversari menite să-l (re)facă cunoscut în Franţa, a doua sa patrie.
Astfel, pe 17 mai am participat la dubla sa comemorare la Villejuif (o suburbie a Parisului): 75 de ani de la fondarea bisericii locale (Sf. Tereza a Pruncului Isus) în urma evanghelizării cu succes a acestui cartier de către Monseniorul şi 55 ani de la moartea sau în închisoarea Jilava .
După o dimineaţă deosebit de profunda petrecuta în parohia de la Villejuif, însoţita de regizoarea Anca Filoteanu, am participat la Catedrala Notre Dame de Paris la Sf. Liturghie anuală dedicată catolicilor de rit oriental. Anul acesta a fost consacrata Egiptului, catolicilor de rit copt.
Pe lângă foarte numeroşii catolici de rit copt din Franţa, la Sf. Liturghie au asistat: ambasadorul Egiptului, reprezentanţi ai presei, ai TV, ai radioului.
Concelebranţii principali ai imensului cortegiu alcătuit din toţi reprezentanţii bisericilor orientale din Franţa au fost : Înaltpreasfinţitul Antonios Naguib (Patriarh Copt de Alexandria), alţi trei episcopi egipteni, Monsigneur Philippe BRIZARD si Eminenta Sa, Cardinalul ANDRE VINGT-TROIS – Arhiepiscopul Parisului. Părintele român de rit greco-catolic, Gabriel Buboi, însoţit de doi seminarişti, făceau parte din procesiune.
Mons. Philippe Brizard, directorul Operei creştinilor catolici de rit oriental din Franţa şi organizatorul principal al acestei manifestări spirituale, a început Sf. Liturghie cu prezentarea si elogiul vieţii, spiritualităţii cu totul deosebite si de avangardă (din mai multe puncte de vedere), a martiriului si carismelor de excepţie cu care a fost înzestrat Monseniorul Vladimir Ghika.
Apoi, în timpul predicii, Cardinalul Parisului, Eminenta Sa André Vingt-Trois, cu multă căldura în glas, a amintit de mai multe ori sacrificiul, trăirea exemplară de către Mons. Ghika a preceptelor evanghelice, contopirea sa, din iubire totala, filiala, cu Isus, aşa cum afirma şi Sf. Paul „Nu mai trăiesc eu ci Cristos trăieşte în mine”.
Iată câteva pasaje din predica Eminenţei Sale pe care o găsiţi publicată în limba originală acum câteva zile pe acest blog:
„Celebrarea Sfintei Liturghii anuale a Catolicilor de rit Oriental capătă anul acesta o dimensiune cu totul deosebită. O celebram a doua zi după terminarea pelerinajului Sf. Părinte Benedict al XVI-lea în Tara Sfânta….
O alta particularitate a celebrării noastre de anul acesta este plasarea ei sub ocrotirea Mons. Vladimir Ghika a cărui figură pastorală atât de plăcută a fost evocată de Mons. Brizard.
Prinţul Ghika era de origine moldavă, preot al diecezei de Paris, celebra Sf. Liturghie atât după ritul latin cât si după cel bizantin.
Sacrificiul vieţii sale în închisoare, tocmai astăzi se împlinesc 55 de ani, îl desemnează în mod natural ca mijlocitor al nostru pentru aceasta zi…”
Nu mă aşteptam ca în cadrul unei Liturghii rezervate altei tari sa se acorde atâta timp şi importanţa martirului nostru român deşi merită din plin recunoaşterea şi cinstirea mondiala!
Parca Monseniorul îşi refăcea intrarea în acest sfânt locaş.
Sunt convinsă că multe persoane prezente au făcut astfel o primă cunoştinţa cu Mons. V. Ghika. Această certitudine am avut-o când unii reprezentanţi ai presei, ai emisiunilor creştine, si-au manifestat dorinţa de a intra în contact cu grupul nostru (Maria Sander, Mihaela Vasiliu si subsemnata) care, prin diverse manifestări culturale şi spirituale, reînvie figura Monseniorului în Franţa.
Mulţumim, din partea tuturor românilor sensibili la cauza de beatificare a Monseniorului, atât Eminentei Sale Cardinalului André Vingt-Trois, Arhiepiscopul Parisului, cât şi organizatorului principal al acestei Liturghii – Mons. Philippe Brizard pentru evocarea, atenţia si cinstea acordate Mons. Ghika care, cu umilinţa şi sfântă determinare, se considera „sclavul neprevăzutului serios”.
Monseniorul era de o totală disponibilitate, prezent la orice ora din zi sau noapte acolo unde Providenţa îl solicita prin chipul aproapelui conform noţiunii lansate şi practicate de el însuşi „teologia nevoii”. Una din invocările sale preferate fiind „Dominus sit inter me et te” (Domnul sa fie între tine si mine).
Multumim tuturor persoanelor care s-au rugat novena recomandata pe acest blog pentru Monseniorul Ghika.

Sr. Antoneta Vlaicu