Dupa pierderea Parintelui Relator Cristoforo Bove, in 4 octombrie 2010, Cauza de Beatificare a Monseniorului Vladimir Ghika era in asteptarea succesorului. In 19 octombrie postulatura a facut o cerere oficiala pentru numirea unui nou relator si pe data de 23 noiembrie a fost semnat decretul prin care se incredinteaza cauza noastra Parintelui Relator Zdzisław Kijas, O.F.M. Conv. Decizia fusese luata in Congresul Ordinar al Congregatiei Cauzelor Sfintilor din 5 noiembrie a.c. si intra in vigoare odata cu promulgarea decretului de numire.

Parintele Zdzisław Kijas, nascut in 18.02.1960 la Pewel Ślemieńska (Polonia), apartine Ordinului Fratilor Franciscani Minori Conventuali. A fost hirotonit preot de Papa Ioan Paul al II-lea in 1986 si a terminat studiile la Louvain, dupa ce studiase si in Italia si in Statele Unite. A acoperit mai multe misiuni importante in Polonia si la Roma, in ultimul timp fiind Presedinte al Facultatii Teologice a Sf. Bonaventura de la Roma, Seraphicum, si profesor de ecleziologie si ecumenism la mai multe facultati de teologie. Din 13 iunie 2009 este numit de Sfantul Parinte Benedict al XVI-lea Consultor al Congregatiei Cauzelor Sfintilor, fiind implicat in procesul de Beatificare al celui care l-a hirotonit, Papa Ioan Paul al II-lea. Din ianuarie 2010 primeste misiunea de Relator al Congregatiei amintite.

Relatorul colaboreaza la intocmirea documentatiei (Positio) cu privire la virtuti sau martiriu pentru candidatii la cinstea altarelor. Aceasta colaborare consta in indicarea acelui parcurs care sa poata da toate raspunsurile la dubiile si intrebarile pe care consultori si teologi le ridica in fiecare caz in parte. Acuratetea teologica si istorica si exigenta metodologica, in conformitate cu regulile care guverneaza Congregatia Cauzelor Sfintilor si procesele de beatificare si de canonizare, sunt calitatile de baza ale Relatorului.