De pe ARCB.ro avem o prezentare a evenimentului de la Jilava din 6 noiembrie 2010 si multe fotografii:

Circa 80 de preoţi din Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti, ÎPS György Jakubinyi, Arhiepiscop de Alba Iulia, şi câţiva preoţi colegi de promoţie s-au reunit sâmbătă, 6 noiembrie, în jurul păstorului Arhidiecezei de Bucureşti, ÎPS Ioan Robu, cu ocazia zilei sale de naştere. Sărbătoarea a fost marcată în mod emoţionant printr-un pelerinaj comun la Fortul 13 al închisorii din Jilava, unde şi-au dat viaţa pentru credinţă Mons. Vladimir Ghika, Pr. Dumitru Matei (executat la 21 februarie 1951) şi episcopul János Scheffler, Episcop de Satu Mare, care va fi beatificat anul viitor.

Preoţii şi episcopii au celebrat Sfânta Liturghie cu Requiem în holul Corpului B al Fortului 13, în memoria Mons. Vladimir Ghika şi a martirilor Bisericii. După proclamarea Evangheliei, Înaltpreasfinţitul a dorit să fie citit un cuvânt de învăţătură din Prima Scrisoare a sfântului Paul către Corinteni, unde Apostolul vorbeşte despre iubire.: „ca să acopere ura celor care au trimis aici oameni nevinovaţi – a motivat Arhiepiscopul –, să acopere tot răul, orice răbufnire de ură care a fost aici”. „Cu siguranţă – a spus apoi ÎPS Ioan Robu în timpul predicii –, Monseniorul Vladimir Ghika, Monseniorul Scheffler şi mulţi alţii au trecut la Domnul din acest loc purtând iubirea în inima lor, deşi aveau atâtea motive să aibă altceva în inimă”.

„Rugăciunea noastră de astăzi – a mai spus Arhiepiscopul de Bucureşti – se adaugă la atâtea rugăciuni care au plecat spre Domnul din acest loc. Rugându-ne, implorăm încă o dată bunătatea şi milostivirea lui Dumnezeu asupra celor care au suferit aici, asupra celor care au murit aici”. La finalul celebrării, ÎPS Ioan Robu a dat binecuvântarea cu relicva ce conţine un fragment de spin din cununa lui Isus, relicvă ce a aparţinut Monseniorului Vladimir Ghika şi care acum este păstrată de Arhidieceza de Bucureşti.

Toţi cei prezenţi – episcopii, preoţii şi câţiva membrii ai Asociaţiei Familiilor Catolice „Vladimir Ghika” – au vizitat apoi Fortul 13, inclusiv infirmeria, unde a murit Mons. Vladimir Ghika, la 16 mai 1954. Construit iniţial ca fort militar, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Fortul 13 de la Jilava a fost utilizat de regimul comunist ca închisoare de executare a pedepsei, dar unde deţinuţii erau de fapt destinaţi unei morţi lente şi sigure, din cauza condiţiilor.

A consemnat Cristina Grigore