Ajutați de informațiile găsite pe www.bru.ro aflăm că în cadrul comemorării martirilor la București, Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, a fost și la mormântul Monseniorului, din cimitirul Bellu ortodox:

“Biserica Romana Unita, Greco – Catolică din capitală a comemorat cei zece ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România printr-un pelerinaj la mormintele episcopilor care şi-au dat viaţa pentru mărturisirea credinţei în închisorile comuniste: Cardinal Iuliu Hossu, Episcop Ioan Bălan, Episcop Vasile Aftenie şi Monseniorul Vladimir Ghica, prinţ al Bisericii şi al neamului.

Sâmbătă, 9 mai, la capela Sf. Ana din cimitirul Belu Catolic, în unire cu Slujba de la Sighet s-a celebrat Sf. Liturghie arhierească.
P.S. Mihai, vicarul Bucureştilor, episcop auxiliar de Alba Iulia şi Făgăraş, i-a avut alături pe P.S. Virgil, episcop de Oradea Mare, P.S. Alexandru, episcop de Lugoj, P.S. Florentin, episcop de Cluj Gherla, în prezenta oaspeţilor romano-catolici : I.P.S. Ioan Robu, Arhiepiscop şi Mitropolit de Bucureşti, P.S. Petru Gherghel, episcop de Iaşi, P. S. Anton Coşa, episcop de Chişinău (Republica Moldova) şi P.S. Cornel Damian episcop auxiliar de Bucureşti.
La cimitirul Belu, unde a îngenuncheat Sf. Părinte s-a rememorat „în mod spiritual această vizită care a marcat cursul vieţii noastre, tara noastră si întreaga lume”. Ceremonia a făcut ca în inimile noastre să răsune din nou acel ecou „Unitate, unitate, unitate!”
Cuvântul de suflet l-a ţinut P.S. Virgil care i-a făcut pe cei prezenţi sa retrăiască cu intensitate clipele in care Sf. Părinte a „îmbrăţişat prin Cardinalul Alexandru Todea, Biserica Greco – Catolică şi întreaga Românie”.
În încheiere, însoţiţi de ierarhii lor, credincioşii au plecat în procesiune la mormintele martirilor, la care s-a rugat şi Sfântul Părinte în 1999.
„Binecuvântarea Sf. Părinte şi a episcopilor martiri ai Bisericii Catolice ne va însoţi în şovăielnicul nostru drum spre unitate, conduşi de ierarhii noştri de astăzi, pentru care îi mulţumim Bunului Dumnezeu.”
Miuca Oţoiu
——–
Preasfinţia Sa Florentin, despre manifestările organizate în zilele de 7-9 mai 2009, cu prilejul împlinirii celor 10 ani de la istorica vizită în România a Suveranului Pontif, Papa Ioan-Paul al II-lea:
Manifestările de la Bucureşti au continuat în ziua de 8 mai a.c., prin recepţia oferită de Dl. Preşedinte Traian Băsescu la Sediul Palatului Prezidenţial din Cotroceni (începând cu ora 18.00), cu ocazia zilei de 9 mai, Ziua Europei. În prezenţa unui numeros public format din prelaţi catolici şi în prezenţa Patriarhului Daniel, însoţit şi el de un sobor de mitropoliţi, episcopi, preoţi, a unor eminente feţe ale Guvernului, ambasadori, parlamentari, ş.a., după intonarea Imnului de Stat şi a Imnului Europei, Dl. Preşedinte a ţinut o alocuţiune în care ne-a vorbit despre acest moment aniversar, despre fondatorii Uniunii Europene şi a invitat poporul, în contextul crizei, la solidaritate şi la responsabilitate. De asemenea, a asigurat că politica de integrare continuă, şi că integrarea va fi deplină doar odată cu introducerea monedei unice, euro, şi la noi în ţară. A fost un discurs care s-a axat în primul rând pe această responsabilitate în contextul crizei, invitaţie la unirea tuturor forţelor şi o invitaţie de a participa la alegerile euro-parlamentare care se apropie.
După acest scurt discurs, care a fost tradus şi în limba engleză, Dl. Preşedinte a trecut şi a salutat clerul, pe Preafericitul Patriarh, apoi pe ceilalţi înalţi prelaţi ai Bisericii Ortodoxe şi Catolice. Menţionăm că au fost de faţă Excelenţa Sa, Nunţiul Apostolic, Francisco-Javier Lozano şi Mons. Mamberti, ca reprezentant al Vaticanului pentru momentul aniversar la 10 ani de la vizita în România a Sfântului Părinte Papa Ioan-Paul al II-lea. Cei doi Înalţi Prelaţi au fost primiţi de Preşedinte în ziua de joi, 7 mai, de la ora 16.30, moment la care au fost prezenţi şi trei episcopi greco-catolici, Preasfinţitul Virgil Bercea, Episcop de Oradea-Mare, Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj şi subsemnatul. Pe lângă întâlnirea cu reprezentanţii puterii de stat – preşedintele, primul-ministru şi parlamentari, senatori, a fost pentru noi o ocazie de a întâlni şi alte persoane deosebite care se aflau în zonă.
Sâmbătă, 9 mai, toţi ierarhii prezenţi, greco-catolici respectiv romano-catolici, ne-am deplasat la Cimitirul Bellu catolic, unde, începând de la ora 10.00, s-a oficiat Sfânta Liturghie la capela “Sfânta Ana”. A celebrat Preasfinţitul Episcop Mihai Frăţilă, Episcopul Vicar al Arhiepiscopului Major în Bucureşti, în prezenţa Preasfinţitului Virgil Bercea, Episcop de Oradea-Mare, a Preasfinţitului Alexandru Mesian, Episcopul de Lugoj, şi de asemenea, au concelebrat Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Ioan Robu al Bucureştilor, Preasfinţitul Petru Gherghel, Episcopul Diecezei de Iaşi, Preasfinţitul Anton Coşa, Episcopul de la Chişinău, şi Preasfinţitul Cornel Damian, Episcopul Vicar al Înalt Preasfinţitului Robu. Au participat cca. 200 de credincioşi, au fost şi tineri, celebrarea liturgică a fost “încântată” de către un grup de seminarişti de la Blaj, care au oferit răspunsurile la Sfânta Jertfă Liturgică. Credincioşii au adus flori, pentru că la încheierea celebrării liturgice s-a mers la mormântul Cardinalului Iuliu Hossu, la mormântul Episcopului Ioan Bălan şi a celorlalţi preoţi aflaţi în zonă, precum şi la mormântul Înalt Preasfinţitului Vasile Aftenie şi apoi, mai târziu, s-a mers şi în locul unde se află înmormântat Monseniorul Vladimir Ghika.
Cuvântul de Învăţătură l-a ţinut Preasfinţitul Episcop de Oradea Mare, Virgil Bercea, care a vorbit despre momentul aniversar al împlinirii celor 10 ani de la vizita Papei Ioan-Paul al II-lea la noi, situându-l în contextul comemorării martirilor Bisericii, punând accentul pe îmbrăţişarea frăţească dintre Servul lui Dumnezeu, Ioan-Paul al II-lea şi Cardinalul Todea, prezent în ciuda dificultăţilor şi a bolii, la ceremonialul din Catedrala “Sfântul Iosif” din Bucureşti. A subliniat faptul că, în acea îmbrăţişare frăţească, Papa a îmbrăţişat pe toţi credincioşii care îl aşteptaseră şi la Cluj, Blaj, Bacău şi Iaşi, precum şi în alte locuri ale ţării, dar în acelaşi timp, în acea îmbrăţişare se regăseşte şi stima şi recunoştinţa pe care Sfântul Părinte Ioan-Paul al II-lea, dorea să o exprime pe atunci, tuturor martirilor şi mărturisitorilor Bisericii noastre. Discursul s-a încheiat alegoric, spunând că de la fereastra Tatălui, fratele Alexandru, împreună cu Cardinalul Iuliu Hossu, cu Episcopul Alexandru Rusu, cu Episcopul Ioan Bălan, cu Episcopul Valeriu Traian Frenţiu, cu Episcopul Ioan Suciu, cu Episcopul Tit Liviu Chinezu, cu Mons. Ghica, cu Anton Durcovici, şi cu toţi ceilalţi episcopi martiri, acum ne privesc împreună cu Servul lui Dumnezeu, Ioan-Paul al II-lea şi ne binecuvântează în continuare drumul Bisericii noastre, care să fie un drum în lumina Învierii şi spre mântuirea sufletelor, în speranţa Liturghiei eterne la care cu toţii să putem celebra.
După acest moment, o parte dintre episcopi au participat la o panahidă care a fost celebrată în Biserica Patriarhală de către Episcopul Vicar Patriarhal, Vincenţiu Ploieşteanul, în Catedrala Patriarhală, în prezenţa Preafericitului Patriarh Daniel, a Nunţiului Apostolic, a Monseniorului Mamberti, reprezentantul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea la acest moment aniversar, a Preasfinţitului Virgil Bercea, Episcopul de Oradea Mare, a Episcopilor romano-catolici, Înalt Preasfinţitul Robu şi Preasfinţitul Cornel Damian. Au participat, de asemenea, un sobor de preoţi, diaconi şi seminarişti ortodocşi. Momentul celebrativ s-a făcut în memoria Patriarhului Teoctist, plecat dintre noi, unul dintre artizanii şi participanţii la momentul memorabilei vizite a Papei Ioan-Paul al II-lea în România, la Bucureşti.
Cuvântul de învăţătură l-a ţinut Înalt Preasfinţitul Ioan Robu, care a vorbit despre milostenie şi rugăciune, a considerat că acestea sunt izvorul unităţii şi ne ajută să ne apropiem mai mult, să fim în comuniune, iar în acest context, Patriarhul Teoctist a avut un rol cu totul deosebit, fiind un om al iertării, un om deschis, un om care prin atitudinea lui a favorizat mişcarea ecumenică.
Celebrarea s-a încheiat cu un moment de comuniune în Palatul Patriarhal, la care s-a gustat din coliva care a fost pregătită pentru momentul parastasului. După aceasta, Episcopii greco-catolici s-au întâlnit la Nunţiatura Apostolică cu Mons. Mamberti, pentru discuţii de importanţă eclezială a situaţiei actuale a Bisericii Greco-Catolice.
După masa de prânz, o parte dintre episcopi s-au îndreptat spre casele lor, iar ceilalţi au participat la Sfânta Liturghie care a avut loc de la ora 18.00, în Catedrala Mitropolitană “Sfântul Iosif” din Bucureşti, prezidată de către Mons. Mamberti, la care s-a făcut şi pomenirea Servului lui Dumnezeu, Ioan-Paul al II-lea, marele Pontif Roman. La această ceremonie a asistat şi Preafericitul Patriarh Daniel iar după încheierea Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte a rostit o alocuţiune.
Putem spune că prin manifestările care au avut loc în zilele de 7-9 mai 2009, la Bucureşti, spiritul unităţii a primit un nou elan, un nou zel, şi sperăm din tot sufletul ca să avem şi pe plan practic, la nivelul discuţiilor inter-confesionale roadele acestor minunate zile, dar şi ale rugăciunilor şi ale binecuvântărilor care au coborât în zilele de 7-9 mai 1999, la prima vizită a unui Episcop al Romei, Vicar al lui Hristos, aici, în România.
Dumnezeu să binecuvânteze pe organizatorii acestor zile, pe participanţii la acest eveniment, Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toţi, Dumnezeu să binecuvânteze România! Hristos a Înviat!
+ Florentin Crihălmeanu
Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla