Romania a dobandit oficial un alt mijlocitor dintre martirii progoanei staliniste. Un nou precedent pentru cauza Monseniorului si, dupa cum spunea Arhiepiscopul Ioan Robu la Liturghia de Beatificare, intreaga comunitate catolica din Romania participa la bucuria bisericii locale din Satu Mare.
Motivatia persecutiei suportate pana la moarte de episcopul Scheffler este legata, ca si la Vladimir Ghika, de actiunea de dezbinare a Bisercii Catolice pusa in act de guvernul comunist. Episcopul de la Satu Mare, aflat deja in domiciuliu fortat pentru ca i se “desfiintase” dieceza, este propus la conducerea bisericii catolice nationale romane, adica rupte de Roma, dar el refuza. Acest fapt a condus la arestarea si moartea sa in inchisoarea de la Jilava, mai inainte ca Vladimir Ghika sa ajunga acolo, chiar daca era deja arestat de doua luni (iarna anului 1952).

Amanunte gasim pe
http://www.arcb.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=10804:satu-mare-3-iulie-2011-beatificarea-episcopului-janos-scheffler&catid=153:cuvantul-pstorului&Itemid=607,
http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=20110702
si, desigur, pe pagina de internet a Diecezei de Satu Mare.