Ne-am obisnuit ca în preajma zilei de 16/17 mai sa-l comemoram pe Monseniorul Vladimir Ghika si sa ne rugam pentru beatificarea sa.
Novene, Sfinte Liturghii, colocvii, lansari de carte, expozitii, vizita si rugaciuni la mormântul Monseniorului V. Ghika sunt doar câteva forme de manifestare, pe plan national dar si international, a interesului crescând pentru persoana de exceptie care a fost Monseniorul.
Numarul participantilor la aceste actiuni sporeste an de an. Si nu numai numarul lor dar si al cartilor care îi dezvaluie spiritualitatea, operele caritative si disponibilitatea totala fata de Dumnezeu si semeni.
În Biserica se vorbeste tot mai mult de necesitatea unei noi evanghelizari. Exemplul, îndemnurile si expresiile practicate de Mons. V. Ghika: “teologia nevoilor”, “liturghia aproapelui”, “sa facem nu ceea ce vrea Dumnezeu ci ceea ce El prefera” pot constitui unul din raspunsurile posibile la problema noii evanghelizari.
Cineva spunea: “Copiii fac ceea ce fac eroii lor preferati”. Dar aceasta afirmatie este valabila si pentru noi adultii. Depinde ce eroi, ce modele alegem. Sângele martirilor din lumea întreaga iriga sufletele si face sa rodeasca în noi atâtea haruri. Inspirându-ne din exemplul si forta marturiei deosebite date de Mons V. Ghika si cei sapte episcopi martiri greco-catolici, sa nu lasam sa treaca pe lânga noi aceste haruri, sa ne straduim si noi sa pasim pe calea sfinteniei.

Isus spune “acolo unde doi sau trei se aduna în numele meu, sunt prezent în mijlocul lor” (Mt 18, 20). Deaceea ne bucuram sa participam în numar cât mai mare la acest colocviu international dedicat martirilor bisericii catolice din România. Participantii si conferentiarii care si-au anuntat prezenta vor sosi din România, Belgia, Franta, Italia si Germania. Subiectele abordate le puteti afla de pe invitatia de pe blog.
Particularitatea acestui colocviu: alaturi de Monseniorul V. Ghika vor fi prezentati si cei sapte episcopi martiri greco-catolici: Iuliu Hossu, Valeriu Traian Frentiu, Alexandru Rusu, Ioan Balan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Tit Liviu Chinezu.
Ne bucuram de initiativa de a-i prezenta în cadrul aceluiasi colocviu pe toti acesti martiri care s-au cunoscut si sustinut prin rugaciuni si sacrificii, care si-au oferit viata cu atâta curaj pentru a-L apara pe Dumnezeu si a-L cultiva în suflete. Sa imploram prin intermediul lor harurile necesare de a nu-L parasi sau neglija pe Dumnezeu oricât de mult ne-ar costa aceasta.
Invitatia de a participa la acest colocviu este lansata tuturor persoanelor care pot veni. Prezenta fiecaruia da marturie de interesul si dragostea fata de acesti martiri pe cale de beatificare. Orice rugaciune, marturie, participare la Sfânta Liturghie sprijina intens progresul studiului pentru dosarul de la Congregatia pentru Cauza Sfintilor.
Multumim tuturor persoanelor care, neputând sa soseasca la colocviu, ne vor sprijini prin rugaciunile si gândurile lor în reusita programului, a transmiterii mesajului de credinta.

Sr. Antoneta Vlaicu
ABMVG

COLOCVIU INTERNATIONAL
MARTIRII BISERICII CATOLICE ROMÂNE
DIN PERIOADA COMUNISMULUI
DUMINICA 5 IUNIE 2011 – BRUXELLES
Eglise royale Sainte Marie
Place de la Reine 1030 ; Schaerbeek