Dragi prieteni, revin la comemorarea Monseniorului Vladimir Ghika din 16/17 mai la Bolonia. Dacă în textul anterior despre acest eveniment aminteam ultimul moment al lui, acum vă propun pe cel dintâi. Totul a început cu audienţa pe care Eminenţa Sa, Cardinalul Carlo Caffarra, Arhiepiscopul Boloniei, a acordat-o grupului de organizatori şi conferenţiari. Fiecare am purtat salutul episcopilor noştri, Arhiepiscopul Ioan Robu de la Bucureşti şi Episcopul Virgil Bercea de la Oradea, Episcopul ortodox român pentru Italia, Preasfinţitul Siluan Şpan. Pe lângă saluturile bisericești au fost desigur și cele civile, purtate de Excelenţa Sa Marius Gabriel Lazurca, Ambasadorul României la Vatican, care a oferit și un dar Cardinalului, ceva cu specific românesc.
Așa cum era de așteptat, interesul Eminenței Sale a fost răpit de familia numeroasă și frumoasă a domnului Ambasador și de perosnalitatea domnul prof. acad. Constantin Bălăceanu Stolnici, cel care l-a cunoscut personal pe Monseniorul Ghika. Evocarea vizitei papei Ioan Paul al II-lea la București a fost unul dintre subiectele discuatate ca și situația românilor în zona Boloniei.
Cardinalul ne-a onorat cu mai bine de jumătate de oră de audiență, în ciuda faptului că ziua aceea de 16 mai urma să fie una lungă și grea, cu celebrarea primirii în oraș a icoanei Maicii Domnului ocrotitoarea Boloniei. Această icoană urma să fie pentru o săptămâmă găzduită în catedrală iar credincioșii se organizau, cum au făcut și cei români, pentru a conduce momentele de rugăciune ziua și noaptea.
Așadar, la Bolonia, comemorându-l pe Monseniorul Vladimir Ghika ne-am alăturat cinstirii Maicii Domnului pe care el o venera în mod special.