Poate că cineva are dovezi că am fost pe 1 mai la L’Aquila, și este adevarat. Imaginea orașului rănit de cutremur a fost cu atât mai dureroasă cu cât frumosețea acestuia îmi era încă prezentă în memorie.
Dezastrul provocat de acel cutremur m-a ajutat să îmi imaginez cum era în 1915 pe partea cealaltă a munților, cam la 50 de Km pe autostradă (pe când aceasta nu era distențele erau mult mai lungi). Casa pe care o vedeți în imagine este practic singura care s-a salvat la Avezzano din cutremurul care a avut loc pe 13 ianuarie 1915. Un tragic eveniment care a numarat peste 30 000 de morți și a cărui veste a ajuns la Roma după două zile.
Mulți biografi ai Monseniorului vorbesc despre faptul că acesta a fost prezent la Avezzano ca să ajute pe cei loviți atât de crunt de cutremur. În oraș este vie amintirea prezenței lui Don Orione și a familiei regale italiene. Ar fi interesant de descoperit ceva documente și despre prezența Monseniorului, chiar dacă, așa cum îl știm, probabil că nu a lăsat prea multe urme, trăind Evanghelia care îndeamnă ca atunci cand facem ceva bun să nu știe dreapta ce face stânga!!!